Achtergrond

't beloofde land

Webdocumentaire


Midden in de natuur, tussen sportvelden en stadsranden, verrijst een nieuwe soort stedelijke omgeving. Een plek die oorspronkelijk bedoeld was voor vrije tijd en ontspanning dijt uit tot een flexibele woningvoorraad die een bont gezelschap van onderdak voorziet. Of het nu een Afrikaanse atleet, Poolse arbeider, vreemdeling of gescheiden man is, ze vinden er allen een tijdelijk thuis.


Ooit was dit een vakantiepark. Een plek waar de verzuilde werknemer zich oplaadde voor de werkweek die kwam. Nu heeft de toerist plaatsgemaakt voor een nieuw type bewoner:  één die geen vakantie viert,  maar juist zijn alledaags bestaan leidt.


Een portret van vijf toekomstige steden en haar bewoners.


Initiatiefnemers


Suzanne Valkenburg - Suzanne is werkzaam als fotograaf en beeldend kunstenaar. Ze is vooral bekend om haar projecten 'Truckers Paradise' (waarin ze een jaar lang vrachtwagenchauffeurs volgde op internationaal transport) en het project 'De Etende mens' (over, ....) Suzanne is de fotograaf van het project en beeld-verantwoordelijke van 't Beloofde Land.
www.suzannevalkenburg.nl

Eefje Blankevoort Eefje is auteur van het recent gepubliceerde boek 'Stiekem kan hier alles' (over haar leven/ervaringen in Iran) en filmmaker - ze schreef o.a. de tekst voor het fotoboek 'so blue so blue' van Ad van Denderen en 'The last days of Shismaref' van Dana Lixemberg. Ze maakt ook deel uit van onderdeel van journalistiek productieburau Prospektor. In 't Beloofde land is ze o.a. verantwoordelijk voor de journalistiek beschrijvende verhalen, captions en de video-portretten van 't beloofde land.
www.prospektor.nl

Sara Kolster - ontwerper en kunstenaar, met een fijne neus voor inhoudelijk en conceptueel onderzoek. Ik ben initiator, redacteur en ontwerper van het online Hellahaassemuseum over het werk en leven van de schrijfster Hella Haasse. Andere recente projecten zijn o.a. SoundTransit en Eeuw van de Stad. In dit project is ze verantwoordelijk voor het grafisch en interactie-ontwerp, het audiovisuele deel en de research.
www.sarako.net

Met speciale dank aan


Mieke Dings - Bureau Dinges onderzoekt, schrijft, organiseert en adviseert op het gebied van (landschaps)architectuur en stedenbouw. De hedendaagse stad en het Nederlandse landschap vormen haar werkterrein. Sinds 2005 houdt ze zich bezig met het onderzoek van de de ontwikkeling van het vakantiepark tegen de achtergrond van een groeiende vrijetijdsindustrie in Nederland. Dit onderzoek vormt de basis van het promotie-onderzoek dat ze in September in 2009 aan de Technische Universiteit Delft gaat starten.

Mieke heeft de vijf parken van een historische context - in de vorm van tekst - voorzien en heeft op belangrijke momenten advies en inzicht gegeven in de vakantieparken-materie in Nederland.
http://www.bureaudinges.nl

VPRO | Eeuwvandestad - ’t beloofdeland maakt deel uit van de programmering van Eeuw van de Stad. Eeuw van de Stad is een crossmediaal project van de VPRO op radio, televisie, internet en in de gids in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).
http://www.eeuwvandestad.nl

Thomas Lievestro | Ines Gall | Studioparkers [Techniek]
Lotte Kolster [Fotobewerking]
Paul Keller [Van Alles]
Lotte Meijer [Fotobewerking]
Rick Verhoog [Kaarten parken]


sluiten
De webbrowser die u gebruik kan deze website niet optimaal weergeven. We adviseren u om over te stappen op een van onderstaande browsers.

Internet Explorer 8
Firefox
Chrome
Safari